Twitter bekrÀftar att ÄterstÀlla den klassiska omvÀnda kronologiska tidslinjen

Twitter bird icon

Twitter bytte till algoritmer för sin tidslinjefunktion 2016, men företaget har nu beslutat att ta tillbaka den klassiska omvÀnda kronologiska tidslinjen som ett alternativ för anvÀndarna.

Twitter: s tillkÀnnagivande

Återigen kommer detta att vara ett tillĂ€gg till Twitters algoritmbaserade flöde, inte en ersĂ€ttning för det.

“Vi arbetar med att ge dig ett lĂ€ttillgĂ€ngligt sĂ€tt att vĂ€xla mellan en tidslinje med tweets som Ă€r mest relevanta för dig och en tidslinje med de senaste tweetsna,” sa Twitter.

Som Twitter-produktledning Kayvon Beykpour kommenterade, “Vi arbetar med att göra det lĂ€ttare för mĂ€nniskor att kontrollera sin Twitter-tidslinje, inklusive att tillhandahĂ„lla en enkel omkopplare för att se de senaste tweetsna.” De kommer att börja testa den hĂ€r funktionen under de kommande veckorna.

Visa de bÀsta tweetsna först

För nĂ€rvarande Ă€r din tidslinje pĂ„ Twitter maskinkuraterad och blandad med annonser. Företaget har nu medgett att denna kombination av innehĂ„llet som algoritmen tror att du kanske gillar och de senaste inlĂ€ggen “inte alltid fĂ„r balansen rĂ€tt”.

“Vi har lĂ€rt oss att nĂ€r de visar de bĂ€sta tweetsna först, tycker att Twitter Ă€r mer relevanta och anvĂ€ndbara”, sĂ€ger mikrobloggarföretaget. “Vi har dock hört feedback frĂ„n mĂ€nniskor som ibland föredrar att se de senaste tweetsna.”

Att inaktivera “Visa de bĂ€sta tweetsna först” i din kontoinstĂ€llningsmeny pĂ„ Twitter gör exakt ingenting för att fĂ„ tillbaka den goda kronologiska tidslinjen. Vad vippan Ă„stadkommer Ă€r att ta bort nĂ„gra av de mer framtrĂ€dande algoritmiska bitarna frĂ„n din tidslinje.

De har dock uppdaterat vippans beteende idag.

Nu nĂ€r du stĂ€nger av “Visa de bĂ€sta tweetsna först” ser du bara tweets frĂ„n personer du följer i omvĂ€nd kronologisk ordning utan nĂ„got av “Om du missade det” eller rekommenderade tweets frĂ„n personer som du faktiskt inte följer .

“VĂ„r plan Ă€r att sĂ„ smĂ„ningom ersĂ€tta den hĂ€r instĂ€llningen nĂ€r den lĂ€ttare att komma Ă„t vĂ€xeln som beskrivs ovan Ă€r tillgĂ€nglig”, har Twitter lovat.

Algoritmen: fördelar och nackdelar

Jag har alltid hatat algoritmbaserade flöden i appar som Twitter, Facebook och Instagram. Jag har ingenting emot metoden om den Àr valfri, men mÄnga populÀra tjÀnster har i allt högre grad övergivit denna föredragna klassiska strategi till förmÄn för den AllsmÀktiga algoritmen.

Algoritmer Àr inte i sig dÄliga för att visa innehÄll, men ett algoritmdrivet flöde bör aldrig ersÀtta den omvÀnda kronologiska ordningen, dÀr artiklarna i ditt flöde bestÀlls frÄn det senaste till det Àldsta.

En matningsalgoritm Àr som en svart ruta. MÀnniskor Àr helt omedvetna om kriterierna som algoritmen bygger pÄ för att identifiera innehÄll som du kanske gillar eller bestÀmma artikelbestÀllning i ditt flöde.

Drivs mitt Instagram-flöde av vad jag kanske gillar? Eller drivs det baserat pĂ„ vad Instagram tycker att jag ska konsumera för att driva deras annonsförsĂ€ljning? Drivs rekommenderat innehĂ„ll av de produkter jag tidigare gillat eller av efterfrĂ„gan? Är ett innehĂ„ll som jag ser frĂ„n en vĂ€n i mitt flöde nyligen eller nĂ„got som Instagram har dykt upp igen för att jag saknade det?

Dina tankar

Det vore rÀttvist om dessa tjÀnster gav oss alternativ. De som litar pÄ algoritmen för att bestÀmma vad de ska se i flödet bör kunna byta till algoritmen, men inte pÄ bekostnad av de mÀnniskor som föredrar att se saker i sina flöden i den mer logiska omvÀnda kronologiska ordningen.

Tankar?