USA: s grÀnssÀkerhetsbyrÄ stÀms för iPhone-beslag

USA: s grÀnssÀkerhetsbyrÄ stÀms för iPhone-beslag

En amerikansk kvinna stÀmmer USA: s tull- och grÀnsskyddsbyrÄ efter att ha tagit sin iPhone i beslag efter att hon vÀgrade lÄsa upp den för inspektion. Rejhane Lazoja, som Àr muslim, sade att hennes religiösa tro komprometterades av beslaget, enligt BBC.

Enligt rapporten stannade Lazoja vid Newark, New Jersey flygplats efter en resa till Schweiz i februari. NÀr hon var dÀr ombads hon att lÄsa upp telefonen av sÀkerhetsskÀl. Efter att hon vÀgrade togs telefonen i 120 dagar innan den skickades tillbaka. RÀttegÄngen hÀvdar att grÀnsagenter tog en kopia av iPhone-uppgifterna och kunde inte sÀga om de hade tagits bort.

Lazoja sĂ€ger att iPhone inkluderade fotografier med henne “i ett tillstĂ„nd av avklĂ€dning” samt privata meddelanden frĂ„n hennes advokat. Dokumenten anger:

Lazoja Àr en muslimsk kvinna och bÀr en hijab (en sjal) i enlighet med hennes religiösa tro. Enligt hennes uppriktiga övertygelse kan Lazoja inte ses i ett tillstÄnd av klÀdsel av mÀn som inte Àr familjemedlemmar.

Dessutom sÀger filerna att det inte fanns nÄgon sannolik orsak eller en teckningsoption [to search the phone]. Hon hÀvdar att sökning och beslag krÀnker hennes rÀttigheter fram till det fjÀrde Àndringsförslaget, som skyddar amerikanska medborgare mot orimliga sökningar och beslag.

Lazojas talan vÀckts vid en amerikansk tingsrÀtt i New Jersey.

Det blir intressant att se hur lÄngt detta fall gÄr i USA: s rÀttssystem. PÄ ytan verkar det inte som om Lazoja har ett Àrende, men jag sÀger detta bara som resenÀr, inte som advokat.

Vad tror du? Har Lazoja ett Àrende?