Vad Àr Akismet och varför du bör börja anvÀnda det direkt

Activate Akismet in WordPress

Varje WordPress-installation levereras med tvĂ„ förinstallerade plugins. En av dem Ă€r Akismet, vilket definitivt finns i vĂ„r lista över WordPress-plugins. Även om Akismet Ă€r förinstallerat Ă€r det inte aktiverat som standard. Du mĂ„ste ta nĂ„gra extra steg för att aktivera den. I den hĂ€r artikeln kommer vi att förklara vad som Ă€r Akismet och varför du bör börja anvĂ€nda det direkt. Vi visar dig ocksĂ„ hur du stĂ€ller in Akismet pĂ„ din WordPress-webbplats.

Vad Àr Akismet?

Akismet Àr en kommentar skrÀppostfiltreringstjÀnst. Namnet Akismet kommer frÄn Automattic och Kismet. Auttomatic Àr företaget bakom Akismet, och det grundades av WordPress-grundaren Matt Mullenweg. Akismet fÄngar bloggkommentarer och pingback-skrÀppost med deras algoritmer. Denna algoritm lÀr sig av sina misstag och av de ÄtgÀrder som vidtas av deltagande webbplatser. Till exempel, nÀr ett antal webbplatser börjar rapportera liknande innehÄll som skrÀppost, kommer Akismet att lÀra sig att identifiera den typen av innehÄll som skrÀppost i framtiden. FrÄn och med den 14 juni 2013 har Akismet fÄngat mer Àn 83 miljarder skrÀppostkommentarer.

Varför ska du anvÀnda Akismet?

PÄ populÀra webbplatser kan mÀngden skrÀppostkommentarer bli sÄ hög som 85%. Det betyder att av 100 kommentarer bara 15 Àr legitima. Kommentarmoderering Àr en tidskrÀvande uppgift, och Akismet kan spara timmar. Akismet kommer att fÄ skrÀppostkommentarer innan den hamnar i din modereringskö som vÀntande. Detta lÄter dig fokusera din energi pÄ att moderera kommentarer frÄn riktiga anvÀndare.

Kritik frÄn anvÀndare

Tidigare har anvÀndare kritiserat Akismet för att ge falska positiva resultat. Falska positiva Àr legitima kommentarer som blir markerade som skrÀppost av Akismet. Detta kan hÀnda av olika orsaker. En av de vanligaste orsakerna Àr att om en anvÀndares kommentar Àr markerad som skrÀppost av ett antal bloggar, skulle Akismet lÀra sig att markera alla kommentarer av anvÀndaren som skrÀppost. Liksom alla andra automatiserade plattformar Àr Akismet inte perfekt, men det Àr det bÀsta som finns.

Hur man vet om din kommentar upptÀcktes som skrÀppost

Om din kommentar har markerats som skrÀppost av Akismet, kommer du inte att se meddelandet VÀntar pÄ moderering som du normalt sett skulle se. Om du skickar en kommentar pÄ en webbplats och inte ser din kommentartext tillsammans med ett meddelande som sÀger vÀntar pÄ moderering bör du omedelbart kontakta webbplatsadministratören. De kan hjÀlpa till att dra din kommentar ur skrÀppostrutan och övertid Akismet kommer att lÀra av sina misstag.

SÄ hÀr stÀller du in Akismet i WordPress

Det första du behöver göra Àr att gÄ till Plugins och aktivera Akismet.

Efter aktivering lÀgger Akismet till ett nytt menyalternativ pÄ Plugins »Akismet-konfiguration. Om du klickar pÄ Akismet Configuration kommer du till Akismet Configuration-skÀrmen. PÄ den hÀr sidan kommer du att bli ombedd att ange din Akismet API-nyckel. LÀmna den hÀr sidan öppen och öppna ett nytt webblÀsarfönster. Vi kommer tillbaka till den hÀr sidan efter att vi skapat en API-nyckel för Akismet.

Hur fÄr man API-nyckel för Akismet

För att stÀlla in Akismet pÄ din webbplats behöver du en API-nyckel. GÄ till Akismets webbplats och klicka pÄ knappen.

Skaffa en Akismet-nyckel för din WordPress-webbplats

Detta tar dig till Akismet planer och prissida. Akismet Àr gratis för icke-affÀrsmÀssiga och personliga webbplatser. För företagswebbplatser finns olika planer och paket tillgÀngliga. VÀlj ett alternativ som passar dig bÀst. PrissÀttningen Àr instÀlld pÄ honor-systemet, sÄ teoretiskt kan du komma undan genom att anvÀnda en personlig plan pÄ en webbplats med lÄg trafik. Oavsett vilken plan du vÀljer kommer de ÄterstÄende stegen att vara lika. Klicka pÄ knappen Registrera dig för att fortsÀtta.

VÀlj en Akismet-prenumerationsplan för din webbplats

Genom att klicka pÄ registreringen kommer du till nÀsta skÀrm dÀr du kommer att bli ombedd att registrera dig med WordPress.com. WordPress.com Àr en webbhotellstjÀnst av Automattic, samma företag som ger dig Akismet. WordPress.com Àr dock inte detsamma som din WordPress.org-webbhotell. För mer information, kolla in Self Hosted WordPress.org vs. Gratis WordPress.com [Infograph] och hur Àr WordPress.com och WordPress.org relaterade. Du kan skapa ett WordPress.com-konto utan att skapa en blogg. Klicka pÄ Registrera dig med WordPress.com-knappen för att fortsÀtta. Detta öppnar ett popup-fönster med ett enkelt registreringsformulÀr.

Akismet registrerar dig med WordPress.com-konto

Om du redan har ett WordPress.com-konto kan du klicka pÄ lÀnken Jag har redan ett WordPress.com-konto. Om du inte har ett WordPress.com-konto fyller du bara i detaljerna och skapar ett.

NÀr autentiseringen med WordPress.com Àr klar kommer du tillbaka till Akismet-webbplatsen. DÀr kommer du att bli ombedd att tillhandahÄlla anvÀndarinformation tillsammans med betalningsinformationen. Om du valde gratisplanen, dra helt enkelt prisbeloppet till $ 0.

Akismet-registrerings- och betalningssida

Klicka pÄ FortsÀtt-knappen sÄ kommer du till skÀrmen som visar din API-nyckel. Du kommer ocksÄ att fÄ ett e-postmeddelande frÄn Akismet som innehÄller din API-nyckel.

Kopiera din Akismet API-nyckel

Kom ihÄg att en API-nyckel Àr som ett lösenord. Dela det inte med nÄgon. Om du tappar eller glömmer din API-nyckel kan du alltid besöka Akismet.com och klicka pÄ inloggningsknappen för att komma Ät din kontosida. Efter inloggning ser du din Akismet API-nyckel dold. Klicka pÄ Reveal-lÀnken för att visa din API-nyckel.

HÀmta din Akismet API-nyckel nÀr som helst frÄn din Akismet-kontosida

AnvÀnda Akismet API-nyckel i WordPress

Kopiera din Akismet API-nyckel och gÄ tillbaka till din WordPress-webbplats administratörsomrÄde. GÄ till Plugins »Akismet-konfiguration och klistra in API-nyckeln. Resten av alternativen pÄ den hÀr skÀrmen Àr valfri. NÀr du klickar pÄ knappen Uppdateringsalternativ kommer Akismet nu att verifiera din nyckel och visa dig ett framgÄngsmeddelande:

Akismet klar och redo att fÄ skrÀppost

Visar Akismet-statistik pÄ baksidan och fronten pÄ din webbplats

NÀr du har loggat in pÄ din WordPress-webbplats ser du en översikt över Akismet Stats. Det visar dig hur mÄnga skrÀppostkommentarer som fÄngats av Akismet och hur mÄnga av dem som finns i din skrÀppostkö just nu. Det rekommenderas starkt att du tittar pÄ din skrÀppostkö ibland sÄ att du inte missar en legitim kommentar som raderas av misstag.

Akismat-statistiköversikt pÄ WordPress-administrationspanelen

Det finns en detaljerad bild av Akismat-statistik tillgÀnglig under Instrumentpanel »Akismat-statistik menyalternativ. Genom att klicka pÄ den visas detaljerad statistik över skrÀppost och kommentarer pÄ din webbplats. Du kan ocksÄ se antalet skrÀppostkommentarer som fÄngats av Akismet sedan du aktiverade den.

Detaljerade Akismet-statistik för skinka och skrÀppost pÄ din webbplats

Om du vill visa antalet skrÀppostkommentarer som Akismet har fÄtt pÄ din webbplats kan du anvÀnda Akismet-widgeten. GÄ till Utseende »Widgets, dra och slÀpp Akismet-widgeten till sidofÀltet.

Akismet-widget för att visa antalet skrÀppostkommentarer som fÄngats av plugin-programmet

Vi hoppas att den hÀr artikeln hjÀlpte dig att stÀlla in Akismet pÄ din webbplats, fÄ en Akismet API-nyckel och lÀra dig varför Akismet Àr viktigt. SkrÀppostkommentarer Àr en stor frÄga för mÄnga WordPress-webbplatser. NÀr din webbplats vÀxer kommer du att upptÀcka att du behöver andra alternativ för att arbeta tillsammans med Akismet för att minska mÀngden skrÀppost. Du kan till exempel blockera spam-kommentarbotar i WordPress med honeypot. Eftersom de flesta spammare vill lÀmna skrÀpplÀnkar pÄ din webbplats kan du ta bort webbadressfÀltet frÄn WordPress-kommentarformulÀret som vi gör. Vi har ocksÄ sammanstÀllt en lista med tips och verktyg för att bekÀmpa skrÀppost i WordPress. För frÄgor och feedback vÀnligen lÀmna en kommentar nedan.