Vad Àr djupkontroll i din iPhone-kamera?

iPhone depth control - hero image

Apples avancerade dubbla kamerasystem som möjliggör portrÀttfotografering med dynamiskt skÀrpedjup upptrÀdde först i modellerna iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR 2018.

Som du vet lÄter iPhones med dubbla linser tillsammans med iPhone XR med en lins dig komponera foton som hÄller motivet skarpt och samtidigt skapa en vackert suddig bakgrund. Medan iPhone 7, 8 och X-modellerna har en relativt enkel skivoskÀrpa, har de senaste iPhone XS / XR-telefonerna en mer sofistikerad bakgrundssuddighet för en verkligt fantastisk bokeh.

Introduktion till djupkontroll

De senaste enheterna har ocksÄ en funktion som heter Djupkontroll, sÄ hÀr beskriver Apple det:

Avancerad djupsegmentering i stÄende lÀge möjliggör mer sofistikerade portrÀtt med professionell bokeh. Ny djupkontroll gör det möjligt för anvÀndare att dynamiskt justera skÀrpedjupet bÄde i förhandsgranskning i realtid och efter inspelning för att skapa portrÀtt med en vacker bakgrundssuddighet. PortrÀttlÀge med djupkontroll finns ocksÄ pÄ TrueDepth-kameran för selfies.

HÀr Àr vad du behöver för att anvÀnda Djupkontroll.

Krav

Att ta bilder med dynamiskt skÀrpedjup krÀver:

Justering av bokeh pÄ dynamiska skÀrpedjupsbilder fungerar inte pÄ Àldre iPhones. Stöd för djupkontroll i realtid nÀr du tar en bild krÀver iOS 12.1-programvaran eller nyare.

Förhandsgranskning i realtid

iOS 12.1 tar reglaget för djupkontroll direkt in i kameraappen.

Med det kan du reglera bokehmĂ€ngden direkt under fotosammansĂ€ttning. För nĂ€rvarande mĂ„ste du trycka pĂ„ den lilla “f” “i det övre högra hörnet av kameraappen för att avslöja en dold skjutreglage för djupkontroll för att justera den simulerade blĂ€ndarnivĂ„n innan du tar en bild.

iPhone-djupkontroll - skÀrmbilden för kameraappen som visar en dedikerad knapp för att komma Ät skjutreglaget för djupkontroll utan liveförhandsgranskning

Justering av bokeh under förhandsgranskningen pÄverkar inte din förmÄga att styra den i inlÀgg. Som med vanliga portrÀttfoton kan du ta bort effekten helt utan kvalitet eller innehÄllsförlust.

Hur iPhone-kamera hanterar djup

Med lanseringen av iOS 11 i september 2017 började Apple fÄnga och spara djupdata tillsammans med dina portrÀtt och anvÀnda den för att leverera en enkel, platt bokeh-effekt i programvaran.

NÀr iPhone-kamerasensorer blev mer sofistikerade tog Apple bokeh till nÀsta nivÄ med lanseringen av iOS 12-programvaran i september 2018 och de nya iPhone XS-modellerna.

PRIMER: HDR-, Auto HDR- och Smart HDR-fotograferingslÀgen pÄ iPhone

2018 iPhones kan fÄnga mer detaljerade segmenteringsmasker tack vare kombinationen av de tvÄ gÄnger snabbare kamerasensorerna och kraften frÄn A12 Bionic-chipet med maskinvaruassisterad maskininlÀrning pÄ en inbÀddad Neural-motorprocessor. I kombination med en algoritmisk modell som simulerar egenskaperna hos den faktiska iPhone-kameralinsen sprider Apples bokeh pÄ de senaste enheterna ljuskÀllor utan att blÄsa ut dem.

Slutresultatet ser mycket bÀttre ut Àn den vanliga, mallformade gaussianen eller skivoskÀrpa.

iPhone djupkontroll - teaser

Den exakta segmenteringsmasken lÄter dig interagera med dina portrÀttfoton pÄ nya intressanta sÀtt tack vare den mycket bÀttre separationen av förgrunds- och bakgrundsskikten.

Apples Portrait Segmentation API Àr ocksÄ tillgÀngligt för utvecklare för anvÀndning i deras appar. Tredjeparts kameraappar som Halide anvÀnder redan iOS 12: s segmenteringsdata via detta API. Enligt Ben Sandofsky, Halides medskapare, iPhone XS-kunder kommer att se bildförbÀttringar i Halide som ett resultat av segmenteringsmaskerna.

Introduktion till djupkontroll

Segmenteringsmasken Àr det som möjliggör djupkontroll.

Djupkontroll lÄter dig justera bakgrundssuddets intensitet efter att du tagit en bild, men du kan ocksÄ göra bokeheffekten subtilare eller mer aggressiv nÀr du fotograferar, med realtidsförhandsgranskning i sökaren.

Detta Àr allt möjligt eftersom det nya API: n ger en korrekt portrÀttmatt.

iPhone djupkontroll - förklarad djupmappning

Om du undrar Àr en stÄende matt en segmentering frÄn förgrund till bakgrund. Specifikt har du en mask som Àr 1.0 i förgrunden och 0.0 i bakgrunden och du fÄr mjuka och kontinuerliga vÀrden dÀremellan. PortrÀttmattan Àr av extremt hög kvalitet och kan bevara fina detaljer, som krullning och hÄr i konturerna av ditt motiv.

iPhone djupkontroll - exempel pÄ segmenteringskarta

Alla portrÀtt som tagits med iPhones som stöds kommer med detaljerade segmenteringsmasker som IOS algoritm för berÀkningsfotografering inte bara anvÀnder för att skapa oskÀrpa utan ocksÄ förbÀttrar hÄr och detaljer i fina linjer runt kanterna pÄ ett portrÀttmotiv.

AnvÀnda djupkontroll

NÀr du har tagit en bild i portrÀttlÀge öppnar du appen Foton, vÀljer bilden och trycker pÄ en knapp lÀngst ner som sÀger Djup. Du kan nu justera intensiteten pÄ bokeh dynamiskt genom att interagera med justeringsreglaget som utför f-stop- eller blÀndarmÄtt.

HANDLEDNING: Hur man delar iPhone-foton och videor med en lÀnk

Skjutreglaget strÀcker sig frÄn f / 1.4 till f / 16: f / 1.4 representerar den största mÀngden oskÀrpa och f / 16 Àr ingen bokeh alls (vid fotografering representerar mindre antal större blÀndare och vice versa).

iPhone djupkontroll - september 2018 evenemangsbild

NÀr du drar reglaget för skÀrpedjupet kommer bakgrunden att Àndras med den. Flytta den hela vÀgen till vÀnster för att applicera mer suddighet i bakgrunden för det fina fjÀdrade utseendet eller till höger för att mjuka bokeh. Djupkontroll var inte möjlig pÄ Àldre iPhones pÄ grund av hÄrdvarubegrÀnsningar och det faktum att deras kameror inte kunde producera exakta segmenteringsmasker.

iPhone-djupkontroll - justera bokeh i appen Foton

Djupkontroll finns bÄde pÄ den frÀmre och bakre kameran pÄ iPhone XS eller nyare. Funktionen Àr tillgÀnglig för dig med endast portrÀtt stillbilder. För nÀrvarande mÄste det finnas mÀnniskor pÄ scenen för att detta ska fungera, men TechCrunch har lyckats för att fÄ det att fungera med djur ocksÄ.

HANDLEDNING: Hur man stÀnger av Smart HDR och anvÀnder manuell HDR

PortrÀtt som tagits med Àldre iPhones lÄter dig inte justera suddigheten eftersom djupdata som dessa telefoner fÄngar inte Àr tillrÀckligt exakt för djupkontroll.

Kan ha slutat uppgradera till en iPhone XS igÄr. MÄste sÀga att jag Àlskar det faktum att jag kan justera skÀrpedjupet och slutligen fokuserar kameran pÄ min hund i stÄende lÀge! #ShotOniPhoneXS pic.twitter.com/OJBdkYLzAz

– Verity Milligan (@Vemsteroo) 23 september 2018

Djupkontroll Àr ett utmÀrkt tillskott till Apples iPhone-fotograferingsverktygssats, som bara kommer att förbÀttras nÀr algoritmerna och maskininlÀrningen blir bÀttre med tiden. Medan bokeh Àr en visuellt imponerande effekt som ser bÀst ut nÀr man tar portrÀtt, Àr det ocksÄ bra att ha ett justerbart skÀrpedjup för vissa praktiska ÀndamÄl, som att ta bort oönskade objekt frÄn bakgrunden genom att skruva upp bokeh eller lÀgga till ett motiv inuti suddighetszonen till fokusomrÄdet.

Och det, vÄra vÀnner, Àr allt du behöver veta om Djupkontroll i din iPhone.

Behövs hjÀlp? FrÄga iDB!

Gillar du den hÀr instruktionen?

Om sÄ Àr fallet, skicka det vidare till dina supportmedlemmar och lÀmna en kommentar nedan.

Fastnade? Är du inte sĂ€ker pĂ„ hur du gör vissa saker pĂ„ din Apple-enhet? LĂ„t oss veta via [email protected] och en framtida handledning kan ge en lösning.

Skicka in dina egna instruktionsförslag via [email protected].