Vad Àr ett domÀnnamn? Allt du behöver veta

 Vad Àr ett domÀnnamn?  Allt du behöver veta

Skapa en webbplats? Du mĂ„ste fĂ„ mĂ„nga saker pĂ„ plats innan den Ă€r igĂ„ng. En av förutsĂ€ttningarna Ă€r ett domĂ€nnamn. SÄ vad Ă€r ett domĂ€nnamn?

Ett domÀnnamn Àr den permanenta adressen till din webbplats pÄ Internet. Det Àr vad mÀnniskor skriver i sina webblÀsare för att hitta din webbplats. Themeisle.com Àr till exempel domÀnnamnet pÄ denna webbplats, och du kan se det i adressfÀltet pÄ den hÀr sidan.

NÀr du köper, registrerar och anvÀnder ett domÀnnamn för din webbplats kommer anvÀndarna att ha det mycket lÀttare att komma ihÄg dig. NÀr besökare anger ditt domÀnnamn i sina webblÀsare skickar deras dator en begÀran till ett kluster av servrar som kallas Domain Name System (DNS). Du behöver inte riktigt veta vad som hÀnder bakom kulisserna hÀr. Allt du behöver veta Àr att DNS sedan svarar med IP-adressen till din webbplats vÀrdserver, vilket Àr hur mÀnniskor kan anvÀnda ditt domÀnnamn för att nÄ din webbplats.

TĂ€nk pĂ„ det hĂ€r – mĂ€nniskor kommer ihĂ„g ett namn i telefonens kontaktlista bĂ€ttre Ă€n faktiska telefonnummer. PĂ„ samma sĂ€tt Ă€r det lĂ€ttare för mĂ€nniskor att komma ihĂ„g domĂ€nnamn snarare Ă€n IP-adresser.

I det hÀr inlÀgget förklarar vi mer om vad domÀnnamn Àr, hur de fungerar och hur du kan registrera din första domÀn.

Vilka Àr de olika delarna av ett domÀnnamn?

Ett domĂ€nnamn kan ha ett enda ord eller flera ord. Oavsett antalet ord finns det en punkt i slutet, följt av ett suffix. Det hĂ€r suffixet efter punkten kallas en ‘toppdomĂ€n’ (TLD). Orden till vĂ€nster om punkten kallas “andra nivĂ„ domĂ€n”. PĂ„ themeisle.com Ă€r themeisle domĂ€nen pĂ„ andra nivĂ„n, enbart för denna webbplats. .Com kallas det generiska tillĂ€gget för toppdomĂ€n (TLD).

En .com Àr inte den enda toppdomÀnen som anvÀnds. Det finns 200+ domÀnnamnstillÀgg, och nya lÀggs till hela tiden. En organisation som heter ICANN (Internet Corporation för tilldelade namn och nummer) övervakar skapandet och hanteringen av dessa domÀnnamn.

Men medan du kan anvÀnda andra namn Àr det vanligtvis det bÀsta för alla kommersiella företag att anvÀnda en .com eftersom de flesta automatiskt lÀgger till detta tillÀgg nÀr de försöker hitta en webbplats.

Vilka Àr de vanligaste generiska domÀntillÀggen?

TillÀgg anger ofta webbplatsens karaktÀr. NÄgra exempel:

.com för alla typer av kommersiell webbplats..edu för en pedagogisk webbplats..org för ideella organisationer eller andra diverse organisationer.gov för statliga webbsidor.

De flesta företag vÀljer dock .com, eftersom det Àr det mest anvÀnda tillÀgget för ett företag.

Ägare registrerar ofta domĂ€nnamn över flera toppdomĂ€ner för att förhindra att andra köper samma domĂ€nnamn i andra toppdomĂ€ner. Detta kan ocksĂ„ undvika upphovsrĂ€ttsfrĂ„gor vid en senare tidpunkt. Till exempel Ă€ger Facebook ocksĂ„ facebook.org (och mĂ„nga andra toppdomĂ€ner). Facebook omdirigerar bara alla olika toppdomĂ€ner till facebook.com.

Dessutom Àr vissa domÀntillÀgg begrÀnsade. Du kan till exempel inte anvÀnda .edu-tillÀgget om du inte Àr legitimt en utbildningsinstitution. Du mÄste ansöka och bevisa att du uppfyller kriterierna.

👉 LĂ€s mer om domĂ€ntillĂ€gg

Vad Àr en toppdomÀn pÄ landsnivÄ?

Förutom de generiska toppdomÀnerna som vi diskuterade ovan finns det ocksÄ domÀntillÀgg pÄ landsnivÄ som .us för USA, .in för Indien eller .jp för Japan. Om du Àr ett platsbaserat företag Àr det vettigt att registrera dig under dessa domÀner, sÀrskilt om motsvarande. Com-domÀn tas. Ibland Àr detta perfekt om du riktar dig till besökare frÄn ett visst land.

Exempel pÄ andra toppdomÀner Àr .ca för Kanada, .uk för Storbritannien, .hk för Hong Kong och .au för Australien. Dessa baseras pÄ standardlandsförkortningar enligt International Standards Organization.

Dessa kallas alla ccTLDs (landskod toppdomÀn).

Som med generiska domÀntillÀgg Àr vissa domÀnnamn pÄ landsnivÄ begrÀnsade till endast personer som kan bevisa att de kommer frÄn den platsen, medan andra landstillÀgg Àr öppna för allmÀnheten.

Vissa landsspecifika domÀntillÀgg har till och med blivit populÀra som mer generiska termer. Till exempel Àr .io-förlÀngningen tekniskt sett en toppdomÀn pÄ landsnivÄ för British Indian Ocean Territory. Det har dock blivit mycket mer populÀrt som en förlÀngning för tekniska webbplatser och de flesta mÀnniskor inser inte ens att det Àr ett landsspecifikt tillÀgg.

Hur / var man registrerar ett domÀnnamn

NÀr du vÀl har nollstÀllt namnet pÄ din domÀn mÄste du registrera det hos en domÀnregistrator och göra det till ditt eget. En registrar Àr ett företag som Àr ackrediterat genom ICANN (International Committed of Assigned Names and Numbers) för att sÀlja domÀnnamnsregistreringar.

NĂ€r du vĂ€l Ă€r registrerad Ă€ger du namnet pĂ„ registreringens giltighetstid (standard Ă€r ett Ă„r, men du kan köpa flera Ă„r i taget). Du kan göra ganska mycket vad du gillar med det – starta en webbplats, sĂ€lj den till en annan person, anvĂ€nd den för en anpassad e-postadress eller helt enkelt hĂ„lla den inaktiv (kallas “parkering”).

Det finns mÄnga ackrediterade registratorer och du mÄste vÀlja en med omsorg. WebbplatsvÀrdar som SiteGround och Bluehost fungerar ofta som domÀnregistratorer. De erbjuder domÀnnamnsregistrering som en gratis / betald tillÀggstjÀnst utöver sina vanliga webbhotellstjÀnster.

NÄgra saker att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer en domÀnnamnsregistrator Àr:

Kostnad för domÀnnamnet. Priserna varierar frÄn en registrar till en annan. Vill du köpa ett domÀnnamn frÄn din webbhotell? Erbjuder domÀnnamnsregistrataren support av hög kvalitet? Erbjuder registraren ytterligare tjÀnster som e-postpÄminnelser för förnyelse? Ger domÀnregistratorn du gratis WHOIS integritet?

Du bör ocksÄ veta att det finns ÄterförsÀljare av domÀnnamn som skapar ett konto hos en ackrediterad registrator. Om du köper ett domÀnnamn frÄn dessa ÄterförsÀljare mÄste du ta itu med dem för att förnya din registrering eller för andra domÀnhanteringsproblem.

Ytterligare resurser:
👉 Vad Ă€r en domĂ€nregistrator?
👉 De bĂ€sta domĂ€nregistratorerna
👉 Hur man registrerar ett domĂ€nnamn

Hur man vÀljer ett bra domÀnnamn

Det hÀr Àr svÄrt och behöver att du blir extremt kreativ. Det Àr svÄrt att hitta ett bra domÀnnamn som inte redan har registrerats. Med tanke pÄ det stora antalet webbplatser pÄ internet Àr de flesta av namnen du kommer med troligtvis redan tagna, sÀrskilt i .com-rymden.

ÄndĂ„ Ă€r det viktigt att komma med ett namn som Ă€r unikt och matchar ditt varumĂ€rke. Det Ă€r viktigt att det ska vara lĂ€tt att komma ihĂ„g. Du kan vĂ€lja med ditt eget namn för en personlig blogg eller tjĂ€nst. I andra fall skulle ett namn som anger webbplatsens syfte vara bĂ€st. För mer hjĂ€lp kan du hĂ€nvisa till det hĂ€r inlĂ€gget.

Innan du söker efter ett domÀnnamn ska du nollstÀlla ett nyckelord som Àr lÀmpligt för en webbplats. Det Àr fantastiskt om du hittar ett domÀnnamn som innehÄller detta nyckelord. Du kan ocksÄ kolla in mÄnga onlineverktyg eller bloggeneratorer för att komma med ett domÀnnamn.

NÀr du vÀl har valt att registrera ett domÀnnamn kan du fundera pÄ att registrera det i flera toppdomÀner för att undvika röriga upphovsrÀttsfrÄgor i framtiden.

Ytterligare resurser:
👉 Hur man vĂ€ljer ett domĂ€nnamn
👉 De 15 bĂ€sta generatorerna för domĂ€nnamn
👉 ThemeIsles eget blogggeneratorverktyg

Slutgiltiga tankar

Nu nÀr du vet vad ett domÀnnamn Àr och hur du vÀljer ett, var noga med att komma med ett lÀmpligt. Att Àndra ett domÀnnamn kan vara besvÀrligt. Dessutom kan din webbplats förlora mycket av det hÄrt vunna rykte och varumÀrkesigenkÀnning.

För att komma igÄng med ditt första domÀnnamn kan du följa vÄr steg-för-steg-guide om hur du registrerar ett domÀnnamn. För att göra ditt domÀnnamn till en fungerande webbplats, kolla in vÄr guide om hur du skapar en webbplats.

* Det hÀr inlÀgget innehÄller anslutningslÀnkar, vilket innebÀr att om du klickar pÄ en av produktlÀnkarna och sedan köper produkten fÄr vi en provision. Inga bekymmer men du kommer fortfarande att betala standardbeloppet sÄ det kostar inget frÄn din sida.