Vad Àr ett WordPress-barntema? Fördelar, nackdelar och mer

WordPress Child Themes

MÄnga av vÄra anvÀndare frÄgar oss vilken mall vi anvÀnder? VÄrt svar Àr att vi anvÀnder ett anpassat barntema som bygger pÄ Genesis-ramverket. UppföljningsfrÄgan Àr oftast en tvÄdelad frÄga. Vad Àr ett WordPress-temaramverk? Den andra delen av frÄgan Àr vad Àr ett WordPress-underordnat tema? Vi har redan förklarat vad som Àr ett WordPress-temaramverk i vÄr tidigare artikel. I den hÀr artikeln kommer vi att göra vÄrt bÀsta för att svara pÄ frÄgor som vad som Àr ett WordPress-barntema, nÀr ska du skapa ett barntema, varför skapar mÀnniskor barnteman och slutligen fördelar och nackdelar med att anvÀnda ett barntema. VÄr förhoppning Àr att efter att ha lÀst den hÀr artikeln kommer du att ha en tydlig förstÄelse för vad som Àr ett WordPress-barnetema, och du kommer att veta om du ska anvÀnda ett barns tema eller inte.

Vad Àr ett WordPress-barntema

Ett WordPress-underordnat tema Ă€r ett WordPress-tema som Ă€rver dess funktionalitet frĂ„n ett annat WordPress-tema, det överordnade temat. Barnteman anvĂ€nds ofta nĂ€r du vill anpassa eller justera ett befintligt WordPress-tema utan att förlora möjligheten att uppgradera det temat. Tidigare fanns det inget enkelt sĂ€tt att uppdatera WordPress-teman utan att förlora alla anpassade styling och Ă€ndringar som du hade gjort. Detta blir kaos nĂ€r du plötsligt fĂ„r reda pĂ„ att ett allmĂ€nt anvĂ€nt manus i populĂ€ra teman har en stor exploatering och du mĂ„ste uppdatera dina teman ASAP. Det blir ett tufft val eftersom du Ă„ ena sidan skulle förlora alla anpassade stilar om du uppdaterar. Å andra sidan riskerar du att din webbplats blir hackad om du inte uppdaterar tillrĂ€ckligt snabbt.

KÀrnteamet och samhÀllet bestÀmde sig för att lösa detta problem genom att introducera begreppet förÀldratema och barnetema. Ett underordnat tema i WordPress Àrver all funktionalitet, funktioner och koden för det överordnade temat utan att göra nÄgra Àndringar i sjÀlva överordnade temat. Detta gjorde det möjligt för anvÀndare att Àndra utformningen av det överordnade temat och lÀgga till / Àndra funktioner utan att förlora möjligheten att uppdatera det överordnade temat.

I teorin kan alla WordPress-teman ha underordnade teman men inte alla WordPress-teman Àr bra överordnade teman. Ett överordnat tema med begrÀnsad funktionalitet och funktioner Àr i de flesta fall inte exakt en ideal förÀldrakandidat. Vi kommer att prata om undantagen senare i artikeln.

Ett bra överordnat tema, Àven kÀnt som temaramar, innehÄller vanligtvis sina egna actionkrokar och filter. Detta gör det möjligt för designers och utvecklare att skapa en robust anpassad WordPress-webbplats med hjÀlp av underordnade teman pÄ en brÄkdel av tiden.

Varför anvÀnder WordPress WordPress-teman?

Designers och utvecklare anvÀnder barns teman för att pÄskynda utvecklingen. NÀr du anvÀnder ett bra överordnat tema kan du drastiskt minska den tid det tar för dig att skapa en WordPress-webbplats. Alla bra överordnade teman aka temaramar erbjuder massor av funktioner och anpassningsalternativ, sÄ du behöver inte koda allt. DIY-anvÀndare skapar ofta underordnade teman för att finjustera ett befintligt tema utan att förlora möjligheten att uppdatera det överordnade temat om det behövs.

Att skapa ett WordPress-underordnat tema kan vara sÄ enkelt som att skapa en ny style.css-fil i en ny mapp. Allt du verkligen behöver Àr en rad i din nya style.css-rubrik som definierar mallen (se Codex för referens). Ett robust underordnat tema kan ha lika mÄnga mallfiler som överordnat tema om inte mer. Ett underordnat tema kan ha mallfiler som inte ens Àr tillgÀngliga i det överordnade temat.

NÀr ska du anvÀnda ett barns tema?

Beslut

Beslutet att anvÀnda ett barns tema beror ofta pÄ dina behov. De flesta webbplatser som vi bygger för oss sjÀlva och vÄra kunder Àr underordnade teman i Genesis-ramverket. I sÀllsynta fall nÀr projektet Àr för komplext eller för enkelt, bygger vi det som ett fristÄende anpassat WordPress-tema. Som WordPress-utvecklare mÄste vi effektivisera vÄrt arbetsflöde samtidigt som vi skapar kvalitetstema. Att skapa ett barns tema i Genesis-ramverket hjÀlper oss att uppnÄ just det.

För anvĂ€ndare rekommenderar vi endast underordnade teman om du stĂ€ndigt lĂ€gger till nya funktioner i ditt temas funktioner.php-fil och / eller stĂ€ndigt lĂ€gger till / Ă€ndrar stil.css-filen för ditt tema. I dessa fall rekommenderar vi starkt att du anvĂ€nder ett barntema. För en liten stund sedan under vĂ„rt WordPress-mötesprat frĂ„gade en av medlemmarna oss om du bara lĂ€gger till anpassade stilar? Är det bĂ€ttre att anvĂ€nda ett barntema eller ett anpassat CSS-plugin?

Svaret pÄ det beror pÄ hur smart och bekvÀm du Àr med teknik. Om du bara Àndrar stilarna för ett fÄtal element fungerar det bra med hjÀlp av ett anpassat CSS-plugin. Men om du befinner dig att Àndra hela fÀrgschemat, flytta saker i CSS, etc, bör du definitivt övervÀga att anvÀnda ett barntema.

VIKTIGT att vÀlja ett bra överordnat tema

Alla WordPress-ramar Àr överordnade teman, men inte alla överordnade teman Àr ramar. Vi kan inte betona detta nog. Medan vilket WordPress-tema som helst kan ha underordnade teman Àr inte alla tÀnkta att anvÀndas som temaramar. Vi har sett mÄnga nybörjare som gör misstagen att skapa ett barns tema för ett överordnat tema som inte erbjuder mycket funktionalitet.

Om du skapar ett underordnat tema dÀr du befinner dig att ersÀtta mÄnga av de överordnade temafilerna bör du tÀnka igenom din process. Till exempel gillar du verkligen Twenty Eleven-temat och du bestÀmde dig för att skapa ett barntema. I ditt barns tema hade du filen style.css och functions.php. Utöver det bestÀmde du dig för att du inte gillar hur sidfoten ser ut, sÄ tillade footer.php. Samma för rubriker etc. Om sÄ Àr fallet ska du inte anvÀnda Twenty Eleven som överordnat tema. Snarare bör du anvÀnda det som ett starttema som du förvandlar till ditt eget anpassade tema.

Vi har haft flera anvÀndare som skapade anpassade barnteman som verkligen borde vara helt oberoende anpassade teman eftersom de hade Äsidosatt nÀstan alla överordnade temafiler.

Kort sagt, du bör anvÀnda ett barntema nÀr du behöver funktionalitet, funktioner och otrolighet hos ett kraftfullt överordnat tema utan att skriva mycket kod för det sjÀlv.

Fördelar med att anvÀnda ett WordPress-barntema

Som de flesta saker finns det fördelar och nackdelar med att anvÀnda ett WordPress Child-tema. LÄt oss ta en titt pÄ fördelarna först.

1. SĂ€kra uppdateringar
Ett underordnat tema Àrver automatiskt överordnade temas funktioner, stilar och mallar. Detta gör att du kan göra Àndringar pÄ din webbplats med hjÀlp av underordnade teman utan att nÄgonsin Àndra det överordnade temat. NÀr en ny version av överordnat tema anlÀnder kan du sÀkert uppdatera det eftersom alla dina Àndringar sparas i det underordnade temat.

2. LÀtt att förlÀnga

Ett barntema som bygger pÄ ett kraftfullt temaramverk tillÄter stor flexibilitet utan att skriva mycket kod. Du kan endast Àndra mallfiler och funktioner som du behöver utan att gÄ igenom andra mallfiler. Du kan lÀgga till ny funktionalitet och mycket mer.

3. Fallback Safe

NÀr du skapar ett komplett tema mÄste du tÀnka pÄ alla möjliga scenarier och kod för dem. Men nÀr du arbetar med ett barns tema och du glömmer att koda för nÄgot, finns det alltid överordnat temas funktionalitet som alternativ för alternativ.

Nackdelar med att anvÀnda ett barns tema

En av de största nackdelarna med att anvÀnda barns teman Àr den tid du behöver investera för att lÀra dig mer om förÀldratemat. Det finns en inlÀrningskurva speciellt nÀr du arbetar med robusta ramar eftersom var och en av dem har sina egna krokar och filter. Du mÄste verkligen kÀnna till dem för att maximera potentialen. Enligt vÄr uppfattning Àr denna inlÀrningskurva en engÄngs sak. Till exempel kan de första barntema som du skapar ta lÀngre tid, men efter det skapar du anpassade webbplatser pÄ en brÄkdel av tiden. Din totala prestanda kommer att förbÀttras.

En annan nackdel som ofta pÄpekas Àr att ditt överordnade temas utvecklare kan tappa intresset och överge det, slÀppa en funktion som du anvÀnde i ditt barns tema eller ta med en förÀndring som helt förstör ditt barns tema. Det hÀr Àr inte sÄ illa som det lÄter. FrÀmst för att alla bra WordPress-teman Àr öppen kÀllkod och GPL. Om den överordnade temautvecklaren överger projektet, sÀger ingenting att du mÄste sluta anvÀnda det. Ofta tar andra mÀnniskor i samhÀllet upp för att ta över projektet. Om de ursprungliga temautvecklarna tar bort en viss funktion kan du helt enkelt lÀgga till den i ditt barns tema. Du har koden för det. Slutligen, om de gör en drastisk förÀndring som du inte gillar, kan du alltid undvika uppdatering. Temauppdateringar Àr avgörande nÀr det finns ett sÀkerhetsutnyttjande. Vi rekommenderar alltid anvÀndare att uppdatera teman eftersom det hjÀlper till att sÀkerstÀlla framtida kompatibilitet med andra skript och plugins.

Om du anvÀnder ett kommersiellt temaramverk som Genesis har du supportalternativ tillgÀngligt för att hjÀlpa dig att uppgradera ditt tema eller felsöka problem. En plattform som Genesis kommer inte bara att försvinna eftersom det finns en stabil affÀrsorganisation bakom den med tusentals kunder över hela vÀrlden. Till exempel tog de bort vissa inbyggda widgets, men de gjorde dem allmÀnt tillgÀngliga som plugins för dem som fortfarande ville anvÀnda den.

Slutsats

Det Àr viktigt att veta att Àven om du alltid kan skapa ett barntema för nÄgot WordPress-tema, kanske du ibland inte behöver ett barntema. TÀnk pÄ hur mÄnga Àndringar du har planerat för ditt barns tema, om Àndringarna du planerar Àr smÄ kan du alltid skapa en anpassad style.css-fil i ditt tema eller anvÀnda ett anpassat CSS-plugin. Om Àndringarna Àr för extrema dÀr du befinner dig att ÄsidosÀtta de centrala överordnade temafilerna, borde du antagligen skapa ett anpassat tema.

Vi hoppas att den hÀr artikeln hjÀlper dig att förstÄ vad som Àr WordPress Child Theme och om det passar dig eller inte. Om du tror att vi saknade nÄgot, berÀtta för oss i kommentarerna nedan.