Vad Àr HDR, Auto HDR & amp; Smarta HDR-fotograferingslÀgen och hur förstÀrker de mitt iPhone-fotograferingsspel?

 Vad Àr HDR, Auto HDR & amp;  Smarta HDR-fotograferingslÀgen och hur förstÀrker de mitt iPhone-fotograferingsspel?

Smart HDR Àr som vanlig HDR, bara smartare. Smart HDR upptrÀdde först pÄ 2018: s iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR. Det drar full nytta av de avancerade kamerasensorerna, kraften i A12 Bionic-chipets neuralmotor, maskininlÀrning, artificiell intelligens, datorsyn och de senaste framstegen för berÀkningsfotografering. Med Smart HDR kan alla iPhone-fotografer utan problem ta vackert upplysta bilder med stort dynamiskt omfÄng.

Du trycker bara pÄ avtryckaren och din iPhone gör resten. Bakom det ligger dock enorm teknik som utnyttjar den Apple-designade CPU, GPU och ISP till fullo och parar ihop dem med en programvarukamerastack sÄ att du kan ta vackra bilder med liten eller ingen anstrÀngning alls.

JÀmfört med de normala och Auto HDR-lÀgena pÄ tidigare iPhones, gjorde Smart HDR-funktionen sin debut pÄ iPhone XS-serien och Àr inte tillgÀnglig pÄ Àldre modeller som saknar snabbare sensorer, noll slutartid och andra framsteg. Med Auto HDR kan du i princip frysa ett ögonblick med mer detaljer Àn nÄgonsin och göra skarpare actionbilder verklighet.

Följ med för att fÄ en fullstÀndig förklaring.

HDR-kraschkurs

HDR stÄr för High Dynamic Range.

Det Àr en digital fotograferingsteknik som hjÀlper till att ta fantastiska bilder i scener med hög kontrast. HDR gör sammansÀttning och tonmappning av bilder för att utvidga deras dynamiska omfÄng utöver den ursprungliga förmÄgan hos din fÄngstenhet. Det fungerar bÀst nÀr du fotograferar ett skuggat motiv, som ditt barn, mot en ljus bakgrund som en solig himmel.

Med traditionella DSLR-kameror mÄste du vÀlja mellan en himmel som Àr för ljus eller ett motiv som gÄr förlorat i mörkret. Med HDR fÄr du det bÀsta av bÄda. NÀr HDR Àr pÄ tar en iOS-enhets kamera tre bilder i snabb följd, var och en med olika exponeringsnivÄ: en vid normal exponering, sedan en av de ljusaste och mörkaste delarna av scenen.

De bÀsta delarna av varje exponering slÄs samman till ett enda skott med högre dynamiskt omfÄng. Som sÄdan Àr HDR sÀrskilt anvÀndbart under svÄra ljusförhÄllanden, som hÄrd bakgrundsbelysning.

Bilderna nedan ger det perfekta exemplet för hur HDR-funktionerna fungerar.

Till vÀnster ser du en bild som tagits med en exponering som Àr balanserad för motivet, vilket resulterar i en himmel som Àr överexponerad eller för ljus. Bilden lÀngst till höger togs med en exponering balanserad för himlen, vilket har gjort motivet underexponerat eller för mörkt.

Som du sjÀlv kan se tog HDR de bÀsta delarna av de överexponerade och underexponerade bilderna och slog ihop dem med ett tredje tagat vid en normal exponering, vilket resulterade i ett detaljerat foto (i mitten) med stor kontrast och detalj.

Och tack vare Apples sofistikerade bredskÀrmsskÀrmar och kameror som stöder att ta stora fÀrgfoton och visa dem pÄ din iPhone eller iPad (P3-skÀrmprofilen) ser du upp till 60 procent större dynamiskt omfÄng i dina HDR-bilder.

Auto HDR pÄ iPhone X

PÄ iPhone X och senare Àr HDR pÄ auto-pilot.

iPhone X och senare anvÀnder HDR för bÄde sina bakre och framÄtvÀnda kameror nÀr det Àr mest effektivt, men du kan inaktivera detta beteende genom att stÀnga av Auto HDR i kamerainstÀllningarna.

iPhone X och senare anvÀnder HDR automatiskt nÀr det Àr lÀmpligt

Som vi nÀmnde tidigare har enheter som iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR förbÀttrade kamerasensorer och chips som driver HDR-förbÀttringar.

HANDLEDNING: Hur man tar bilder i manuellt HDR-lÀge pÄ iPhone X och senare

Genom att dra full nytta av dessa nya kameror utvecklade Apple en Ă€nnu mer avancerad version av Auto HDR – och de kallar det inte för smart HDR för ingenting.

SĂ€g hej till Smart HDR

Smart HDR Àr som standard utlösande nÀr som helst för att förbÀttra bildkvaliteten med tanke pÄ fotograferingsförhÄllandena. Till skillnad frÄn tidigare HDR-lÀgen fungerar Smart HDR med fler typer av foton som tidigare inte kunde anvÀnda HDR, som stÄende och stÄende belysningslÀgen, panoramabilder, bursts, ramar i Live Photos och actionbilder som den hÀr.

Smart HDR-funktionen Ă€r sĂ„ vĂ€l implementerad att nĂ€stan varje bild som tas pĂ„ en iPhone XS / Max / Xr utnyttjar den. Det Ă€r ocksĂ„ intressant att alla HDR-bilder som tagits med en iPhone X eller Ă€ldre Ă€r markerade med “HDR” i hörnet. PĂ„ iPhone XS och uppĂ„t tillĂ€mpas dock Smart HDR i princip pĂ„ alla bilder men “HDR” -mĂ€rket visas bara nĂ€r det Ă€r riktigt extremt.

VĂ„ga Fireball’s John Gruber tog en fantastisk iPhone XS jĂ€mfört med iPhone X jĂ€mförelse som jag tycker bĂ€st exemplifierar HDR-bildförbĂ€ttringar som de snabbare sensorerna, bĂ€ttre chips och förbĂ€ttrade algoritmer i dessa nya iPhones möjliggör.

Skillnaden talar för sig sjÀlv.

Bilden pĂ„ iPhone X blĂ„ses tydligt ut medan den som tas med Gruber iPhone XS ser ganska bra ut, vilket helt och hĂ„llet kan hĂ€nföras till Smart HDR. “LĂ€gg ocksĂ„ mĂ€rke till hur man i XS-skott enkelt kan lĂ€sa” Shelton Theatre “-tecknet pĂ„ baksidan av clownens mun”, skriver Gruber.

Du kan inaktivera Smart HDR i dina kamerainstÀllningar för att ta bilder som inte Àr HDR varje gÄng du trycker pÄ avtryckaren i kameraappen. SÄ hÀr styr du HDR manuellt:

PÄ alla iPhones som stöder HDR-avbildning kan funktionen ocksÄ hanteras efter eget val i Camera-appen, du behöver inte besöka InstÀllningar: tryck bara HDR högst upp och vÀlj sedan PÄ eller Av.

Alla iPhones före 2017s iPhone X-serie sparar alltid en normalt exponerad bild i Photos-appen tillsammans med dess HDR-motsvarighet. Det beror pÄ att HDR pÄ dessa modeller fortfarande Àr lite hit and miss. Det behöver inte sÀgas att spara bÄde HDR- och icke-HDR-versioner fördubblar effektivt lagringsutrymmet som anvÀnds för varje HDR-tagning du tar.

Om du vill spara utrymme, spara endast HDR-versionen och kasta alla icke-HDR-varianter. För att göra det, vĂ„ga InstĂ€llningar → Kamera och slĂ„ pĂ„ BehĂ„ll normalt foto. De senaste iPhonerna med mer avancerade sensorer och chips, som iPhone XS-serien och uppĂ„t, hĂ„ller inte som standard att behĂ„lla en normalt exponerad bild bredvid sin HDR-version alls.

Och det Àr allt du behöver veta om HDR pÄ iPhone.

Behövs hjÀlp? FrÄga iDB!

Gillar du den hÀr instruktionen?

Om sÄ Àr fallet, skicka det vidare till dina supportmedlemmar och lÀmna en kommentar nedan.

Fastnade? Är du inte sĂ€ker pĂ„ hur du gör vissa saker pĂ„ din Apple-enhet? LĂ„t oss veta via [email protected] och en framtida handledning kan ge en lösning.

Skicka in dina egna instruktionsförslag via [email protected].