Vad Àr UX? Plus 5 kÀrnprinciper för anvÀndarupplevelse för webbplatser

 Vad Àr UX? Plus 5 kÀrnprinciper för anvÀndarupplevelse för webbplatser

Bloggare, smÄföretagare, e-handelshandlare och mÄnga andra startar webbplatser av nödvÀndighet. NÀr du inte har mycket erfarenhet av webbinnehÄll kan begrepp som anvÀndarupplevelse (UX) vara förvirrande, men ÀndÄ absolut nödvÀndigt för en hög omvandlingsfrekvens.

Lyckligtvis bestÄr UX av en handfull kÀrnprinciper som ger en tydlig vÀg till dess förstÄelse och implementering. NÀr du vÀl har fÄtt dem kan du till och med se en ökning av trafik, omvandlingar och intÀkter.

I det hÀr inlÀgget presenterar vi UX och varför det Àr viktigt. DÄ gÄr vi igenom fem av dess viktigaste komponenter sÄ att du kan börja arbeta med dem pÄ din webbplats. LÄt oss komma till det!

Vad Àr UX? Varför spelar anvÀndarupplevelsen roll?

Kort sagt hÀnvisar UX till om en webbplats Àr enkel och rolig att anvÀnda. Det handlar om att hjÀlpa besökare att hitta det de letar efter och uppnÄ sina mÄl. En del av detta handlar om din webbplats anvÀndargrÀnssnitt (UI), men UI Àr bara en aspekt av UX.

Webbplatser som Ă€r förvirrande och svĂ„ra att anvĂ€nda förstĂ„eligt tenderar att avskrĂ€cka besökare. Av denna anledning leder dĂ„lig UX ofta till högre avvisningsfrekvenser och dĂ€rmed lĂ€gre omvandlingsfrekvenser och mindre intĂ€kter. Med tanke pĂ„ övermĂ€ttnaden av webbplatser pĂ„ webben har anvĂ€ndarna ingen skyldighet att stanna pĂ„ en webbplats av lĂ„g kvalitet – de kan helt enkelt fĂ„ det de behöver nĂ„gon annanstans.

Precis som du förmodligen inte skulle öppna en tegelbutik som var oorganiserad och svÄr att navigera, borde du inte nöja dig med en webbplats med begrÀnsad UX. Oavsett om du arbetar med en utvecklare eller gör DIY-tillvÀgagÄngssÀttet till din webbplats, Àr det ett mÄste att implementera UX: s kÀrnprinciper.

Fem kÀrnprinciper för anvÀndarupplevelse (UX)

Det finns mÄnga sÀtt att förbÀttra webbplatsens UX. Generellt sett faller dock de flesta av de Àndringar du vill göra under en av de fem principerna som anges nedan.

1. Relevans

Besökare kommer till din webbplats med ett syfte. De har ett slutmÄl i Ätanke, och det Àr ditt jobb att tillhandahÄlla högkvalitativ UX för att hjÀlpa dem att nÄ det snabbare. Som sÄdan vill du inte störa din webbplats med mÄnga slumpmÀssiga element som inte Àr anvÀndbara för dina anvÀndare.

Relevans handlar om att veta vad dina anvÀndare vill ha och endast tillhandahÄlla dessa element till dem. PÄ vÄr egen webbplats kommer du att mÀrka att vÄra tvÄ mest populÀra teman, Neve och Hestia, Àr högst upp pÄ hemsidan:

Vi vet att mĂ„nga mĂ€nniskor kommer till oss och letar efter WordPress-teman av hög kvalitet, sĂ„ vi har lagt dem i centrum. Vi visar ocksĂ„ vĂ„ra plugins och en lĂ€nk till vĂ„r blogg, som Ă€r full av anvĂ€ndbara guider relaterade till WordPress. Dessa Ă€r ocksĂ„ relevanta för vĂ„r primĂ€ra publik – WordPress-anvĂ€ndare, precis som du.

2. AnvÀndbarhet

Oavsett om anvÀndarna gör inköp, söker igenom dina bloggarkiv eller nÄgot annat, bör dina gÀster ha det lÀtt att uppnÄ sina mÄl. HÀr Àr nÄgra processer som du kanske vill granska pÄ din webbplats:

Kolla upp: Är det enkelt och strömlinjeformat för enkelt köp?
Blanketter: Hur lÀtt Àr det att hitta, fylla i och skicka in formulÀr som du förvÀntar dig att anvÀndarna fyller i?
Konto skapande: Kan anvÀndare hitta registreringssidan och Àr processen enkel och okomplicerad?
BlÀddring: Hur svÄrt Àr det för anvÀndare att flytta frÄn ett blogginlÀgg till ett annat eller en produktsida till en annan?

Vi anvÀnder vÄr egen webbplats som ett exempel igen. VÄr kassa Àr en kort, enkel form som visas som en popup nÀr en kund klickar pÄ knappen:

En strömlinjeformad utcheckningsprocess Àr viktig för vad UX Àr

IstÀllet för en flersidig utcheckningsupplevelse med mÄnga steg gör den hÀr lilla funktionen det mindre troligt att vÄra anvÀndare kommer att överge processen halvvÀgs av frustration eller för att det tar för lÄng tid. Ju lÀttare du gör det för att utföra viktiga uppgifter pÄ din webbplats, desto mer sannolikt Àr det att mÀnniskor slutför dem.

3. Navigering

Det kan vara lÀtt att glömma bort vikten av webbplatsnavigering. Din meny tar sÄ lite utrymme pÄ skÀrmen och ÀndÄ spelar den en viktig roll i webbplatsens UX. Ju större din webbplats Àr, desto viktigare Àr ett tydligt navigationssystem.

Det Àr viktigt att ha en meny som besökare kan anvÀnda för att hitta nyckelsidor pÄ din webbplats. Allt innehÄll som behövs för att uppnÄ anvÀndarnas primÀra mÄl bör vara direkt eller indirekt tillgÀngligt i menyraden. Vi bryter ner denna idé genom att titta pÄ vÄr egen meny:

Navigationsmenyn ThemeIsle.

Huvudflikarna inkluderar och det finns ocksÄ en förstoringsglasikon som de flesta förstÄr Àr en lÀnk för att utföra en webbplatsomfattande sökning.

HÀr representeras de tre saker som vÄr publik kommer till oss för, som vi nÀmnde tidigare:

  Teman Plugins WordPress-relaterat innehÄll

De Àr de mest lÀttillgÀngliga sidorna pÄ vÄr webbplats. Varje menyflik innehÄller ocksÄ en rullgardinsmeny till enskilda produktsidor eller nÄgra av vÄra mest populÀra inlÀgg.

Kunder som har problem med ett plugin eller tema kan ocksÄ enkelt hitta vÄrt supportteam, och alla som Àr nyfikna pÄ ThemeIsle kan lÀsa mer pÄ sidan Om oss. Slutligen kan vÄra medlemmar logga in. Allt som en besökare vill göra Àr tillgÀngligt via menyn.

4. TillgÀnglighet

Att göra din webbplats tillgÀnglig Àr en artighet för personer med funktionsnedsÀttning som kan anvÀnda skÀrmlÀsare eller pÄ annat sÀtt modifiera sin onlineupplevelse. Varje besökare som stöter pÄ din webbplats bör kunna anvÀnda den för att uppnÄ sitt slutmÄl.

Det bÀsta sÀttet att göra din webbplats tillgÀnglig Àr att följa riktlinjerna för tillgÀnglighet för webbinnehÄll (WCAG). Om du inte har mycket utvecklingserfarenhet kan det vara svÄrt att trÀffa nÄgra av dem. Det finns dock nÄgra bÀsta metoder som du enkelt kan hantera pÄ egen hand, Àven om du inte har skapat webbinnehÄll.

Till exempel Ă€r alternativ eller ‘alt’ text en kort beskrivning som visas nĂ€r en webblĂ€sare inte kan ladda en bild. Den anvĂ€nds ocksĂ„ av skĂ€rmlĂ€sare för att informera synskadade anvĂ€ndare om vad bilder innehĂ„ller. Speciellt om du Ă€r WordPress-anvĂ€ndare Ă€r det enkelt att lĂ€gga till:

LĂ€gga till alternativ text i WordPress.

Att lÀgga till alt-text till dina bilder tar vÀldigt lite tid och Àr ett enkelt sÀtt att göra din webbplats lite mer tillgÀnglig.

5. Bekanthet

De flesta webbplatsĂ€gare vill att deras webbplats ska se unik ut. Även om detta Ă€r ett förstĂ„eligt och beundransvĂ€rt mĂ„l, Ă€r det fortfarande viktigt att din webbplats följer nĂ„gra av de förvĂ€ntade normerna för webbdesign.

Med tanke pÄ hur utbredd internetanvÀndning nu Àr har folk förvÀntningar pÄ hur webbplatser ska se ut och var vissa element sannolikt kommer att vara. Om din webbplats inte uppfyller dessa förvÀntningar Àr det mer troligt att besökare upplever förvirring, frustration och svÄrigheter att hitta vad de behöver.

Om vi ​​tittar pĂ„ vĂ„r hemsida igen kan du se flera standarder för webbdesign som visas:

KÀnnedom Àr viktigt för vad UX Àr

HĂ€r har vi:

VÄr logotyp i det övre vÀnstra hörnet Menyn överst pÄ sidan En uppmaning till handling (CTA) ovanför mitten En sökfunktion i rubriken

Även om du inte kan se det hĂ€r har vi ocksĂ„ vĂ„ra sociala medieikoner i sidfoten. Alla dessa element uppfyller webbdesignstandarder och förvĂ€ntningar.

Slutsats

Om du Àr ny pÄ platsÀgande kan webbdesignkoncept som UX kÀnnas förvirrande. Det Àr dock ocksÄ nyckeln till framgÄngen för din webbplats att du ger besökare utmÀrkt service sÄ att de stannar kvar pÄ din webbplats och blir ÄtervÀndande anvÀndare.

Lyckligtvis Àr allt du behöver göra att följa kÀrnprinciperna i UX:

  Relevans. Att sÀtta de mest populÀra aspekterna av din webbplats front och center Àr en no-brainer för kvalitet UX.
  AnvÀndbarhet. I huvudsak tÀcker detta hur smidig en konverteringsprocess Àr för anvÀndaren, och det Àr helt klart viktigt för UX.
  Navigering. Att ge anvÀndarna de mest populÀra webbplatselementen i dina menyer hjÀlper dem att konvertera bÀttre.
  TillgĂ€nglighet. WebbanvĂ€ndare med olika förmĂ„ga mĂ„ste veta att de tillgodoses – det kan innebĂ€ra en extra försĂ€ljning för dig.
  Förtrogenhet. Att se till att anvÀndare kan göra saker som överensstÀmmer med resten av webben hjÀlper UX omÀtbart.