Vad som hÀnder i WordPress 3.5 (funktioner och skÀrmdumpar)

Vad som hÀnder i WordPress 3.5 (funktioner och skÀrmdumpar)

WordPress 3.5 Àr mindre Àn en mÄnad borta. Detta blir den andra stora utgÄvan för 2012 (den sista Àr WordPress 3.4 den 13 juni 2012). WordPress 3.5 förvÀntas slÀppas den 5 december 2012 och redan i den tredje betaversionen. Det betyder att en frigivningskandidat Àr mycket nÀra. Det Àr dÀrför vi tÀnkte att vi borde ge dig ett försprÄng pÄ nÄgra av de spÀnnande nya funktionerna som kommer i WordPress 3.5.

LÀnkar / Blogroll Àr dold

Vi skrev om detta i september att Link Manager aka Blogrolls kommer att döljas i WordPress 3.5. Tidigare anvĂ€nde vi formuleringen ”typ av borttagen” som förvirrade mĂ€nniskorna. Om du anvĂ€nder lĂ€nkhanteraren för nĂ€rvarande kommer den att förbli som den Ă€r. Men för de anvĂ€ndare som inte anvĂ€nder den eller har en ny installation av WordPress 3.5 kommer lĂ€nkhanteraren att vara dold som standard.

Du kan aktivera lÀnkhanteringsfunktionen genom att anvÀnda plugin Link Manager.

Detta beslut togs för att göra kÀrnan i WordPress lÀttare och lÀmna specifika funktioner till plugins.

Ny vÀlkomstskÀrm

WordPress 3.5 Ny vÀlkomstskÀrm

WordPress-adminpanelen kan vara ganska komplicerad för nybörjare. Det Àr dÀrför vi har en gratis WordPress-videokurs som guidar dig genom hela instrumentpanelen. I det kontinuerliga arbetet med att förbÀttra anvÀndarupplevelsen har WordPress-teamet beslutat att förbÀttra vÀlkomstskÀrmen. Tanken Àr att markera alla grundlÀggande uppgifter som anvÀndaren kan behöva.

Enkel plugininstallation med favoriter

Ofta klagade vanliga anvÀndare och utvecklare pÄ att det var svÄrt att installera samma lista med plugins pÄ flera webbplatser. Folk brukade sÀga att det skulle vara riktigt trevligt om vi bara kan dra alla vÄra plugins pÄ ett stÀlle i instrumentpanelen. Installera dem efter eget gottfinnande. Tja, den önskan har gÄtt i uppfyllelse tack vare Otto. WordPress.org-förvaret har en funktion som heter Favoriter. NÀr du gÄr till en viss pluginsida ser du en favoritknapp under nedladdningsknappen.

Favoritfunktion pÄ WordPress.org

Du kan göra favoriter till alla plugins du gillar och fĂ„ dem att visas i din profil. I WordPress 3.5 kan du nu se listan över favoritinsticksprogram för alla WordPress.org-anvĂ€ndare i din backend. Allt du behöver göra Ă€r att gĂ„ till plugin-taggen och klicka pĂ„ LĂ€gg till ny. Klicka pĂ„ fliken Favoriter. Skriv ditt WordPress.org-anvĂ€ndarnamn eller nĂ„gon annans anvĂ€ndarnamn. Om du till exempel skriver “smub” fĂ„r du vĂ„ra favorit-plugins.

Insticksprogram för favoriter i WP Admin

MedieförbÀttringar

WordPress Media uppladdare fick en stor översyn. AnvÀndargrÀnssnittet förbÀttrades för att göra det enkelt för WordPress-nybörjare och genomsnittliga anvÀndare. Det fanns till exempel ingen knapp för att klicka pÄ Ladda upp / infoga media. Det visade bara text med en ikon. NÀr vi trÀnar en klient skulle vi sÀga att klicka pÄ knappen LÀgg till media och de kommer att sÀga var Àr det? SmÄ saker som dessa gÄr lÄngt.

LĂ€gg till medieknapp

Den stora översynen hÀnde med den faktiska uppladdaren. Om du klickar pÄ knappen LÀgg till media tas du till en ny ljusruta.

WordPress 3.5 Media Lightbox

Om du tittar pÄ skÀrmdumpen ovan ser du en hel del saker som Àr olika. Hela layouten Àr annorlunda för att allt ska fungera. NÀr du klickar pÄ en bild istÀllet för att öppna en flik med alla bildinstÀllningar, hÄller detta allt synligt genom att visa bildspecifika instÀllningar till höger. Tidigare var det vÀldigt svÄrt för anvÀndarna att anvÀnda inbyggda gallerier. Du kan bara anvÀnda bilderna som du laddar upp i det specifika inlÀgget, du mÄste anvÀnda alla bilderna du laddade upp om du inte anvÀnder galleriets kortkod och utesluter varje bild manuellt. Med detta nya grÀnssnitt Àr detta problem löst. Du kan vÀlja bilder med ett visuellt grÀnssnitt (Àven frÄn mediebiblioteket) och sedan skapa ett nytt galleri. Detta ger dig möjlighet att utesluta eller inkludera bilder efter din önskan. Du kan ocksÄ satsa in bilder i ditt inlÀgg om du vill.

Hela medieupplevelsen förbÀttras. Det Àr helt fantastiskt.

Twenty Twelve Theme

Twenty Twelve Theme

Ett helt nytt standardtema kommer att skickas med WordPress 3.5. Twenty Twelve Àr redan tillgÀnglig för nedladdning i WordPress-temförvaret för dem som vill anvÀnda det. Den har en ren responsiv design med alla grundlÀggande WordPress-funktioner.

Andra förbÀttringar

Naturligtvis fanns det massor av andra förbÀttringar och buggfixar. Vi kommer att försöka markera nÄgra av dem:

FörbĂ€ttrat anvĂ€ndargrĂ€nssnittet för statisk förstasida under InstĂ€llningar »LĂ€sning. Byt namn pĂ„ “HTML” -redigeringsfliken till “Text” Felkorrigering: Förhindra att underordnade kategorier visuellt frĂ€mjas till toppnivĂ„ efter snabb redigering. HiDPI (retina display ready) instrumentpanel. Ny fĂ€rgvĂ€ljare för live temademonstrationer FörbĂ€ttrat tangentbordsnavigering och stöd för skĂ€rmlĂ€sare. XML-RPC aktiverat som standard Native oEmbed-stöd för SoundCloud, Slideshare och Instagram. Det stöder ocksĂ„ SSL-lĂ€nkar nu. Men igen, om du följde WPBeginner och anvĂ€nde vĂ„ra tutorials för Slideshare, Instagram och SoundCloud, bör du antagligen ta bort dem i WordPress 3.5. Eftersom kĂ€rnan stöder det redan. Uppdaterade externa bibliotek – TinyMCE 3.5.6. SimplePie 1.3. jQuery 1.8.2. jQuery UI 1.9 (och det har inte ens slĂ€ppts Ă€nnu). De har ocksĂ„ lagt till Backbone 0.9.2 och Underscore 1.3.3, och du kan anvĂ€nda protokollrelaterade lĂ€nkar nĂ€r du anger skript och stilar. WP Query kan nu be om att fĂ„ inlĂ€gg i den ordning som anges av post__in. API för förbĂ€ttring av inlĂ€gg – Stora prestandaförbĂ€ttringar nĂ€r du arbetar med hierarkier för sidor och förfĂ€der. Du kan ocksĂ„ nu “aktivera” egna anpassade kolumner för taxonomier pĂ„ redigera inlĂ€ggsskĂ€rmar. Kommentarer API – Sök efter kommentarer av en viss status eller med en metafrĂ„ga (samma som med WP_Query).

SÄ hur vet vi allt detta? Nej, vi Àr inte speciella Àn nÄgon annan WordPress-anvÀndare. Om du vill prova betaversionen av WordPress 3.5 Àr allt du behöver göra att anvÀnda WordPress Beta Tester-plugin. Vi rekommenderar INTE att du anvÀnder detta plugin pÄ en live-webbplats. Skapa en demosida och anvÀnd den dÀr.

Vilken funktion tycker du Àr bÀst i WordPress 3.5? Vad ser du fram emot? Vilken funktion du önskar skulle ha lyckats, men inte? LÄt oss veta i kommentarerna.