Vad, varför och hur gör jag av inlÀggsformat i WordPress 3.1

Vad, varför och hur gör jag av inlÀggsformat i WordPress 3.1

InlÀggsformat Àr en av de spÀnnande funktionerna som kommer i WordPress 3.1. Men de flesta nybörjare har ingen aning om vad som Àr inlÀggsformat, varför ska de ha betydelse för dig och hur du kan dra nytta av den hÀr fantastiska funktionen. Tja efter att ha gÄtt igenom alfaversionen av WordPress 3.1 har vi beslutat att förklara vad, varför och hur man gör av Post-formatfunktionen som kommer inom WordPress 3.1.

Vad Àr inlÀggsformat?

InlÀggsformat Àr metainformation som kan anvÀndas av teman för att anpassa presentationen av ett inlÀgg. Ok, nu i vanligt engelska inlÀggsformat Àr en metod för att utforma ett specifikt inlÀgg. Genom att anvÀnda den hÀr funktionen kan du ange visningsformatet för ett visst inlÀgg. Denna funktion utökar mikrobloggingsaspekten av WordPress, för nu kan du ha videor, lÀnkar, bilder, ljud, citat, status, etc. pÄ ett stÀlle, och det bÀsta Àr att de kommer att utformas i enlighet med detta.

Exempel pÄ anvÀndning

LÄt oss ta en titt pÄ GrÀva i WordPress officiella blogg. De har tvÄ typer av inlÀggsstilar pÄ hemsidan. En Àr ett komplett inlÀgg som visar ett utdrag, precis som alla andra bloggar. Men det som Àr intressant Àr att de har en specifik stil för ett inlÀgg som Àr externa lÀnkar till andra blogginlÀgg som de tycker Àr anvÀndbara för sina lÀsare.

Blogging handlar om att dela resurser, och ofta Ă€r det fallet dĂ€r bloggare bara vill lĂ€nka till en extern resurs eftersom han / hon tycker att det Ă€r anvĂ€ndbart för sina lĂ€sare. Det största problemet de stĂ„r inför Ă€r att de mĂ„ste göra ett nytt inlĂ€gg för att bara berĂ€tta för lĂ€sarna att gĂ„ till en annan webbplats. Detta skapar förvirring för slutanvĂ€ndaren eftersom de inte vet vilken typ av inlĂ€gg det Ă€r. Ofta mĂ„ste anvĂ€ndaren klicka pĂ„ inlĂ€ggets fullstĂ€ndiga vy för att ta reda pĂ„ att författaren vill att de ska se en extern lĂ€nk. Även om det finns knep som den hĂ€r, som lĂ„ter dig lĂ€nka till externa lĂ€nkar frĂ„n inlĂ€ggstitlar, kommer detta inlĂ€ggsformatproblem att fixa allt. Temadesigners kan utforma “lĂ€nkformaten” som ska visas pĂ„ ett annat sĂ€tt som Jeff Starr har för att grĂ€va i WordPress.

Kraften i denna funktion Ă€r för mycket att beskriva. För nu kan du skriva korta statusinlĂ€gg som du skulle göra pĂ„ Twitter och fĂ„ det utformat annorlunda utan att göra för mycket arbete. Om du hittat en offert som du gillar kan du dela den och fĂ„ den att sticka ut med ett klick. Slutsatsen Ă€r att funktionen “postformat” gör WordPress till en mer komplett bloggplattform.

Varför vill du anvÀnda inlÀggsformat?

InlÀggsformat ersÀtter behovet av att anvÀnda kategorier för att uppnÄ liknande stylingfunktioner. Hittills har utvecklare hackat WordPress-kategorier för att Ästadkomma denna effekt vilket slutar skapa mycket röran och förvirring för nya bloggare. Att anvÀnda inlÀggsformat minskar inte bara röran nÀr det gÀller kategorier, det gör din blogg bÀrbar mellan teman som stöder dessa format.

Det kommer ocksÄ att göra din blogg mer anvÀndarvÀnlig för dina lÀsare eftersom din anvÀndare vet exakt vilken typ av inlÀgg de tittar pÄ. Dessutom kommer det att göra din blogg mer livlig eftersom du kommer att ha olika inlÀgg pÄ din bloggsida. Just nu ser de flesta blogginlÀgg mycket trÄkigt ut eftersom alla inlÀgg ser lika ut. InlÀggsformaten fyller ett vÀlbehövligt tomrum pÄ de WordPress-drivna webbplatserna.

SÄ hÀr lÀgger du till och anvÀnder inlÀggsformat i WordPress 3.1

Precis som inlÀggsminiatyrer, menyer, anpassade bakgrunder och anpassade rubriker kommer inlÀggsformaten ocksÄ att vara en temainaktiverad funktion. Vad detta betyder Àr att den hÀr funktionen bara kommer att vara tillgÀnglig om ditt tema Àr kompatibelt.

För att aktivera “inlĂ€ggsformat” i WordPress 3.1 mĂ„ste du öppna temat filen och klistra in följande kod:

add_theme_support( 'post-formats', array( 'aside', 'gallery' ) );

Obs: Ät sidan, och galleri Àr inte de enda tillgÀngliga inlÀggsformaten. Den tillgÀngliga listan över inlÀggsformat Àr:

Ă„t sidan – Vanligtvis utformad utan titel. Liknar en Facebook-statusuppdatering. chat – Ett chattranskript. galleri – Ett bildgalleri. lĂ€nk – En lĂ€nk till en annan webbplats. bild – En enda bild. offert – Ett offert. status – En kort statusuppdatering, vanligtvis begrĂ€nsad till 140 tecken. Liknar en Twitter-statusuppdatering. video – En enda video.

För en fullstÀndig lista över inlÀggsformat, se WordPress Codex.

NÀr du har lagt till den hÀr koden ser du ett nytt fÀlt i din inlÀggsskrivpanel i den högra kolumnen dÀr du ser publicera.

Alternativ för inlÀggsformat i Post-skrivpanelen

NÀr du skriver inlÀgget kan du Àndra format och trycka pÄ publicera. Detta gör att du kan visa ditt inlÀgg i ett förformat format.

Men vÀnta, vi har Ànnu inte specificerat dessa förformade inlÀggsformat nÄgonstans i vÄrt tema. SÄ just nu, Àven om du vÀljer formatet i din WordPress-inlÀggspanel, kommer det inte att göra nÄgon skillnad eftersom ditt tema inte vet hur det ska visas. För detta mÄste vi redigera vÄr inlÀggsslinga.

Vi kommer att anvÀnda den villkorliga taggen: has_post_format ()

if ( has_post_format( 'aside' )) {
  // code to display the aside format post here
} else if (has_post_format('gallery')) {
   // stuff to display the gallery format post here
} else if (has_post_format('link')) {
   // stuff to display the link format post here
}else {
   // code to display the normal format post here
}

Vad vÀntar du nu pÄ? Börja förbereda dig för den hÀr fantastiska funktionen. Vi kan bara förestÀlla oss att WordPress anvÀnds mer och mer som en mikrobloggtjÀnstplattform med nya teman som kommer ut med den hÀr funktionen.

Ytterligare avlÀsningar:

WordPress Codex-inlÀggsformat
InlĂ€ggstyper och format och taxonomier, Åh min!
InlÀggsformat kontra anpassade inlÀggstyper