Varför iPhone XR fÄngar bÀttre portrÀtt i svagt ljus Àn iPhone XS

Varför iPhone XR fÄngar bÀttre portrÀtt i svagt ljus Àn iPhone XS

PortrÀttfotografering pÄ iPhone XR ger överraskande bra resultat i vissa situationer med svagt ljus dÀr det Àr oanvÀndbart pÄ de dyrare iPhone XS- och iPhone XS Max-enheterna.

Ett överraskande resultat

Vissa granskare har noterat den överraskande skillnaden mellan portrĂ€tt som tagits pĂ„ XR och XS, inklusive Daring Fireball’s John Gruber. Även om XR har en kamera med en lins anvĂ€nder den Focus Pixels och maskininlĂ€rning som körs pĂ„ A12 Bionic-chip för att berĂ€kna djupet.

Det hÀr Àr samma teknik som anvÀnds pÄ Googles Pixel-telefoner med en lins.

Det lÄter XR stödja avancerade fotograferingsfunktioner som finns i de dyrare XS-serien utan en andra lins, inklusive fotograferingslÀgen för portrÀtt och stÄende blixt samt djupkontroll och smart HDR. IPhones med dubbla linser drar fortfarande nytta av de mer naturliga portrÀtten som fÄngas pÄ dagtid, men XR med en lins reglerar definitivt portrÀtt i svagt ljus.

För att illustrera poÀngen anvÀnde John sin iPhone XR och iPhone XS för att ta nÄgra fantastiska jÀmförelsefoton av sin son i ett mörkt rum pÄ natten, bara upplyst av en nÀrliggande TV.

Som du sjÀlv kan se Àr skillnaden ganska slÄende och definitivt inte vad du förvÀntar dig av en Apple-smartphone som Àr minst $ 250 billigare Àn XS-modellerna.

John skriver:

Jag har inte gjort nÄgon efterbehandling pÄ dessa bilder förutom att skala dem till en mindre storlek och jag sköt bÄda med Camera-appen. Originalbilderna, orörda annat Àn att konvertera frÄn HEIF till JPEG vid export frÄn foton, Àr cirka 2,2 MB stora.

“PortrĂ€ttlĂ€ge kan anvĂ€ndas pĂ„ XR i vissa situationer med svagt ljus dĂ€r det Ă€r oanvĂ€ndbart pĂ„ XS”, sammanfattade John det snyggt. För en Ă€nnu bĂ€ttre jĂ€mförelse tillhandahöll han vĂ€nliga originalfilerna i full upplösning som tagits med hans iPhone XR och iPhone XS.

iPhone XR vs XS-kameror

LÄt oss först bedöma XR-kamerorna.

Den framÄtvÀnda kameran pÄ iPhone XR Àr exakt samma sju-megapixelspelare som pÄ modellerna iPhone XS och iPhone XS Max, och det gÀller naturligtvis Àven den infraröda TrueDepth-kameran i hacket. Den bakre skytten Àr samma vidvinkeldel pÄ 12 megapixlar som finns pÄ XS med samma f / 1,8 vidvinkelobjektiv och sensor.

NÀr du fotograferar portrÀtt pÄ en XS konsulterar telefonen sin vidvinkelobjektiv men bara för berÀkningshjÀlp. Den faktiska bilden tas av tele-kameran f / 2.4. Medan tele-kameran har en mycket mer lÀmplig brÀnnvidd för portrÀttfotografering har den en mindre sensor som bara kan samla hÀlften sÄ mycket ljus som vidvinkelskytten.

Problemet Àr att iOS tvingar alla iPhones med dubbla linser att ta portrÀtt med sin tele-kamera (du kan inte vÀlja linsen för att ta ett portrÀtt med). PÄ XR finns det ingen tele-kamera, sÄ bilder i portrÀttlÀge mÄste tas med den snabbare, mer kÀnsliga vidvinkelkameran.

Hur iPhone XR tar portrÀtt

Du kan se skillnaden i bildkvalitet mellan vidvinkelkameran och tele-kameran genom att ta stillbilder i svagt ljus och sedan jĂ€mföra resultatet. “Genom att anvĂ€nda kameran med snabbare lins och större sensor fungerar portrĂ€ttlĂ€ge pĂ„ iPhone XR betydligt bĂ€ttre Ă€n pĂ„ XS i scenarier med mycket svagt ljus”, noterade han.

Det behöver inte sÀgas att XR skjuter bara bÀttre Àn XS-portrÀtt i dÄligt upplysta situationer. Om det finns mycket ljus kommer XS att ta mycket bÀttre portrÀttbilder Àn iPhone XR.

Med Johns egna ord:

Jag vill inte göra för mycket hö över XR: s förmÄga att fotografera portrÀtt i svagt ljus, för XS-modellerna kan bara ta vanliga stillbilder i svagt ljus och i mÄnga fall Àr det nog vÀgen att gÄ.

Är du förvĂ„nad över att XR slĂ„r de dyrare XS nĂ€r det gĂ€ller portrĂ€tt i svagt ljus?

LĂ€mna din kommentar nedan.