Wi-Fi antar ett förenklat namngivningsschema baserat pÄ versionsnummer

Wi-Fi version numbers replace combinations of letters and numbers that used to confuse people

De olika implementeringarna av det allestÀdes nÀrvarande Wi-Fi-trÄdlösa protokollet betecknades tidigare med obetydliga bokstÀver och siffror, som 802.11b, 802.11ac och sÄ vidare, och förvirrade mÄnga mÀnniskor som inte följer teknik dagligen. Men det förÀndras eftersom Wi-Fi Alliance, den ideella organisationen som hanterar implementeringen av Wi-Fi, nu har förenklat namngivningsschemat med anta begripliga versionsnummer, till exempel Wi-Fi 5 eller Wi-Fi 6.

Edgar Figueroa, VD och koncernchef för Wi-Fi Alliance, sa:

I nÀstan tvÄ decennier har Wi-Fi-anvÀndare varit tvungna att sortera genom tekniska namnkonventioner för att avgöra om deras enheter stöder det senaste Wi-Fi. Wi-Fi Alliance Àr glada att presentera Wi-Fi 6 och presentera ett nytt namngivningsschema för att hjÀlpa industrin och Wi-Fi-anvÀndare att enkelt förstÄ Wi-Fi-generationen som stöds av deras enhet eller anslutning.

HÀr Àr varför du bör bry dig.

HĂ€r kommer dina nya Wi-Fi-versionsnummer

Vi har hittills haft en massa trÄdlösa protokollÄterstÀllningar, allt frÄn 802.11n och 802.11g till 802.11a, 802.11b och den senaste 802.11ac-standarden. FrÄn och med nu kommer detta inblandade varumÀrke att ersÀttas av en ensiffrig variant som anger versionsnumret som motsvarar de viktigaste framstegen inom Wi-Fi, enligt följande:

Schemat ger en lÀttare att förstÄ beteckning för trÄdlös teknik.

Wi-Fi-versionsnummer och teknik som de motsvarar

Alliansen har ocksÄ presenterat helt ny Wi-Fi-ikonografi.

Branding och visuals

För att hjĂ€lpa till att differentiera klientenheter och routrar baserat pĂ„ deras trĂ„dlösa kapacitet, mĂ„ste leverantörer och OS-tillverkare som Apple anta Wi-Fi’s nya generationens representation konsekvent över sina erbjudanden. FörvĂ€nta dig inte att industrin omedelbart kommer att anta Wi-Fi nya sĂ€tt att namnge eftersom de hĂ€r sakerna tar tid.

Alliansen kan inte tvinga nÄgon att anta det nya varumÀrket.

Wi-Fi-versionsnummer och exempel pÄ visuella anvÀndargrÀnssnitt

Det föreslagna anvÀndargrÀnssnittet kommer att justeras nÀr din enhet flyttar mellan Wi-Fi-nÀtverk, vilket ger dig realtidsmedvetenhet om din anslutning. Ja, din Mac eller iPhone kommer snart att tydligt ange vilken version av nÀtverket du Àr ansluten till.

Med flera nÀtverk runt dig kommer det inte lÀngre att gissa vilken som Àr nyare och snabbare.

Wi-Fi-versionsnummer och exempel pÄ visuella anvÀndargrÀnssnitt

Naturligtvis Àr alla Wi-Fi 5-enheter bakÄtkompatibla med Wi-Fi 4 och Àldre, och detsamma gÀller den senaste Wi-Fi 6. Varje generation av det trÄdlösa protokollet erbjuder snabbare hastigheter, ökad genomströmning, bÀttre upplevelser och annat nya funktioner och förbÀttringar.

Vi presenterar Wi-Fi 6

Samtidigt introducerade Wi-Fi Alliance nÀsta generations trÄdlösa nÀtverk, Wi-Fi 6.

Baserat pÄ den nya 802.11ax-tekniken Àr Wi-Fi 6 utformad för att fungera i befintliga 2,4 GHz- och 5 GHz-spektrum men kommer ocksÄ att anvÀnda band mellan 1 och 7 GHz nÀr de blir tillgÀngliga.

Wi-Fi 6 utnyttjar ocksÄ MIMO och MU-MIMO.

OvanstÄende framsteg resulterar i upp till fyra gÄnger ökad genomströmning jÀmfört med 802.11ac pÄ grund av det effektivare spektrumutnyttjandet. Bortsett frÄn de högre datahastigheterna kommer Wi-Fi 6 ocksÄ att gynna anvÀndare med solid prestanda i tÀta miljöer och förbÀttrad energieffektivitet.

Viktiga Wi-Fi 6-funktioner

HÀr Àr en översikt över de nya Wi-FI 6-funktionerna:

Wi-Fi 6-certifiering och första enheter förvÀntas anlÀnda 2019.

Wi-Fi 6-hastigheter

Koreanska operatören SK Telecom har lyckats att driva Wi-Fi 6 mot att leverera den typ av hastigheter som den sÀger kommer att konkurrera med 5G-trÄdlösa trÄdlösa nÀtverk. Konkret bekrÀftades maximala överföringshastigheter pÄ upp till 4,8 Gbit / s, eller fyra gÄnger genomströmningen av den befintliga 1,3 Gbit / s teoretiska hastigheten som stöds av den nuvarande Wi-Fi 5-standarden.

Under tiden visade de första Wi-Fi 6-versionerna pÄ CES 2018 en topphastighet pÄ 11 Gbit / s. Vi bör pÄpeka att SK Telecom modifierade Wi-Fi 6-protokollet för att nÄ dessa rekordhastigheter.

En förÀndring till det bÀttre

Jag Ă€r glad för denna förĂ€ndring eftersom vanliga mĂ€nniskor inte kunde bry sig mindre om alfanumeriska pratstund som “802.11ac” eller “a / b / g / n”. Teknik behöver inte vara skrĂ€mmande, men kryptiska namngivningsscheman gör verkligen inte saker enklare eller lĂ€ttare att förstĂ„.

Som Daring Fireball’s John Gruber noterade, inte bara var bokstĂ€verna som anvĂ€ndes före denna förĂ€ndring obegripliga, de gick inte ens i alfabetisk ordning.

Med det nya systemet baserat pÄ versionsnummer kan jag intuitivt berÀtta vilken iteration av standarden som Àr bÀttre och nyare helt enkelt genom att titta pÄ den numeriska sekvensen. Wi-Fi 5 Àr högre Àn Wi-Fi 4 medan Wi-Fi 6 Àr högre Àn Wi-Fi 5, och det Àr allt du behöver veta.

Förvirrad?

Hur tycker du om det nya namngivningssystemet för Wi-Fi-generationer?

LÄt oss veta genom att lÀmna en kommentar nedan.