WordPress vs Weebly – Vilken Ă€r bĂ€ttre? (JĂ€mförelse)

 WordPress vs Weebly - Vilken Àr bÀttre?  (JÀmförelse)

Försöker du vÀlja mellan WordPress vs Weebly för att bygga din webbplats? WordPress Àr ett populÀrt val och driver 23% av alla webbplatser pÄ internet, men Weebly Àr en annan lösning som lÄter dig bygga din webbplats, bloggar och e-handelsbutiker. Om du undrar vad som Àr skillnaden mellan Weebly och WordPress, Àr du pÄ rÀtt plats. I den hÀr artikeln jÀmför vi WordPress vs Weebly genom att lista fördelar och nackdelar med var och en, sÄ att du kan bestÀmma vilken som Àr bÀttre för dig.

Obs: den hÀr artikeln jÀmför Weebly med WordPress.org-webbplatser som inte Àr vÀrdar och inte bloggar frÄn WordPress.com. Se vÄr guide om vad som Àr skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org.

Videoversion

Prenumerera pÄ WPBeginner

Om du inte gillar videon eller föredrar att lÀsa i din egen takt, fortsÀtt lÀsa.

Hosted Platform vs Self-Hosted

Weebly Àr en helt vÀrdtjÀnst. Detta innebÀr att din webbplats finns pÄ deras servrar och att du mÄste följa deras anvÀndarvillkor. Om du vÀljer att byta plattform Àr migreringsprocessen extremt svÄr. Deras adminomrÄde har alla verktyg som du kan anvÀnda för att bygga, redigera och hantera din Weebly-webbplats.

WordPress Ä andra sidan Àr en gratis programvara som du kan installera pÄ ditt eget webbhotellkonto. Detta innebÀr att du Àger 100% av allt ditt innehÄll, och WordPress gör det vÀldigt enkelt att byta till en annan plattform om du vÀljer att göra det.

Se vÄr guide om hur du startar en WordPress-blogg (steg för steg).

Vinnare: WordPress

Funktioner och plugins

Funktioner

Weebly kommer med ett bra urval av inbyggda verktyg med sin plattform. Detta inkluderar möjligheten att lÀgga till en webbutik, blogg, kontaktformulÀr, foton etc. Det bÀsta med inbyggda funktioner Àr att du inte behöver installera ett tillÀgg eller en applikation.

Men om du behöver en funktion som inte Àr tillgÀnglig i Weebly, Àr du i trubbel eftersom du inte kan anstÀlla en designer eller utvecklare för att lÀgga till den Ät dig.

Å andra sidan har WordPress alla funktioner du kan drömma om: webbutiker, kontaktformulĂ€r, gallerier, portfölj, SEO etc. De flesta av dessa funktioner Ă€r dock inte förinstallerade och du mĂ„ste lĂ€gga till dem med plugins.

Det finns över 37 000 gratis plugins tillgÀngliga i den officiella WordPress-plugin-katalogen. För att inte tala om otaliga andra premium-plugins tillgÀngliga frÄn tredje parts webbplatser. Om du kan tÀnka dig en funktion finns det en stor chans att det redan finns ett plugin för det. Plugins som WordPress SEO av Yoast gör WordPress mer SEO-vÀnlig Àn Weebly.

Det bÀsta sÀttet att tÀnka pÄ funktioner i WordPress vs Weebly Àr att titta pÄ funktionstelefoner vs smartphones (iPhone eller Android). WordPress Àr en smartphone som levereras med allt vÀsentligt, men du kan installera en app för att lÀgga till ny funktionalitet. Weebly Àr en funktionstelefon som inte tillÄter dig att installera appar. Du fÄr vad det kommer med.

Vinnare: WordPress

Val av design och layout

Weebly utmÀrker sig i design, och den mest önskade funktionen hos Weebly Àr deras drag och slÀpp-sidbyggare. För nÀrvarande har de nÀstan 100 teman som du kan anpassa med hjÀlp av deras dra-och-slÀpp-verktyg. Det Àr vÀldigt enkelt att anvÀnda och extremt nybörjarvÀnligt.

Weebly Builder

WordPress levereras inte med en inbyggd drag och slÀpp-sidbyggare. Det finns dock tusentals fÀrdiga mallar tillgÀngliga, nÄgra som erbjuder drag-drop-funktionalitet. MÄnga av dem finns gratis i den officiella WordPress.org-temakatalogen. Andra teman kan köpas frÄn temabutiker som StudioPress, Themify och ThemeLab.

WordPress har ocksÄ dra och slÀpp-teman skapade av Themfiy som gör det super lÀtt att skapa dina egna layouter.

Tusentals WordPress-teman att vÀlja mellan

Vinnare: Weebly

e-handel och företag

Lagra

Weebly lÄter dig öppna din egen webbutik. Men deras funktioner Àr mycket grundlÀggande, och det finns inte mycket du kan göra för att anpassa din butik som du vill.

Weebly tar ut 3% transaktionsavgift utöver den avgift som du kommer att debiteras av betalningsbehandlaren som Stripe och PayPal. Detta innebÀr att du betalar dubbla transaktionsavgifter. Du kan uppgradera till deras affÀrsplan $ 25 per mÄnad för att ta bort den extra transaktionsavgiften.

WordPress har flera robusta e-handelsplugins som lÄter dig skapa din egen onlinebutik som WooCommerce, EasyDigitalDownloads, iThemes Exchange, WP e-handel och flera andra.

De flesta av dessa kommer med dussintals fÀrdiga teman, du kan lÀgga till kuponger, anpassa kvitton och i princip allt du vill göra.

Det finns inga extra transaktionsavgifter. Allt du betalar Àr betalningsprocessoravgifterna som du mÄste betala med vilken plattform som helst.

Vinnare: WordPress

Dataportabilitet

Datamigrering

Weebly lÄter dig ladda ner din webbplats som en zip-fil, men den innehÄller bara dina HTML-sidor och bilder. Om du hade en blogg kommer den inte att exporteras. Om du hade skjutreglage skulle de inte fungera pÄ den exporterade webbplatsen. I grund och botten Àr det mycket svÄrt att flytta en webbplats bort frÄn Weebly.

NÀr du Àr vÀrd för din egen webbplats pÄ en öppen kÀllkodsplattform som WordPress kan du enkelt exportera dina data till mÄnga format. Du kan exportera din WordPress-webbplats som en XML-fil, databasexport, ladda ner dina filer och innehÄll. Du kan enkelt migrera din WordPress-webbplats till nÄgon annan plattform som du gillar.

Denna frihet ger dig full kontroll över din webbplats, och den hÀr kontrollen ger sinnesro för mÄnga webbplatsÀgare.

Vinnare: WordPress

Slutsats

Weebly Àr en vacker tjÀnst som Àr mer lÀmplig för smÄ webbplatser. Det Àr inte en idealisk lösning att skapa en blogg eller driva en onlinebutik. Den blanka designbyggaren kan se attraktiv ut, men inte allt som lyser Àr guld.

WordPress erbjuder fler verktyg, frihet och flexibilitet. Alla dessa saker gör det möjligt för dig att bygga en webbplats som du vill ha den.

Vi hoppas att den hÀr artikeln hjÀlpte dig att jÀmföra WordPress vs Weebly och vÀlja en plattform för din nÀsta webbplats. Du kanske ocksÄ vill kolla in vÄr jÀmförelse av Squarespace vs WordPress.

Om du gillade den hÀr artikeln, prenumerera sedan pÄ vÄr YouTube-kanal för WordPress-sjÀlvstudier. Du hittar oss ocksÄ pÄ Twitter och Facebook.